Babler

Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

UNI – Tuo elämämme tärkein asia

Lempipuuhaani on hautautua sänkyyn. Jos saan viettää sunnuntain kokonaan sängyssä, tunnen siitä huonoa omaatuntoa, mutta osa minusta nauttii valtavasti. Sänky on kuitenkin paikka, jossa usein ahdistun. Luontaisesti näet minua unettaa aamuisin ja iltasin unen saaminen voi olla haastavaa.

Miten teillä nukutaan?

Toisinaan normaali arki tuntuu raskaalta, kun keho haluaisi valvoa nukkumisen sijaan ja taas aamulla nukkua heräämisen sijaan. Kun soppaan lisää sen, että kehoni tarvitsee paljon unta ollakseen tyytyväinen ja virkeä – ketutus on toisinaan korkealla.

Kai nukahtaa salamana. Aikaisin. Hän on hyvin ärtynyt jos nuohoan vieressä, tökin silmiä (koska miksipä ei?) ja pussailen poskia. Lempeä ihminen on heittämällä vihaisimmillaan, kun hänen unta häiritään. Aamulla Kai vuorostaan tökkii ja suukottelee minua ja olisin valmis listimään hänet hengiltä. Meidän perheessä on siis aamuvirkku ja aamutorkku. Olen ulkoiluttanut koiran aamulla alle kymmenen kertaa tämän ensimmäisen vuoden aikana. Iltaisin taas olen ollut useasti raivona, kun Kai nukahtaa kesken keskustelun ja jättää minut valvomaan yksin. Kuinka paljon voi ihmistä syödä toisen tyytyväinen tuhina, kun itse miettii mitä elämällään tekisi.

Kun Kai nukkuu sikeästi 95% öistään, minun uneni voivat sekoilla laidasta laitaan. Joskus nukahdan yhdeltä, herään neljältä, valvon seitsemään ja nukun pari tuntia lisää. Kun mieleni on täynnä pohdittavaa – ei ole ollenkaan tavatonta, että herään täysin virkeänä viideltä ja aloitan päivän askareet. Ainoa ongelma tässä yhtälössä on se, että viimeistään kolmelta iltapäivällä, olen kuolemanväsynyt. Yritän pitää kiinni rytmistä ja unen määrästä, mutta toisinaan kroppani on sekaisin kuin viallinen seinäkello (eli todella sekaisin). Nukahtamiseen voi mennä 10 minuuttia tai kolme tuntia. Unet saattavat olla sikeät läpi yön tai saatan herätä tikkana 03.08, pyöriä tunnin, nousta ylös ja nukahtaa kuudelta sohvalle. Go figure.

Unettomuus on kamalaa ja olen lääkinnyt itseäni (Imovanella tai vahvalla melatoniinilla), jos unettomia öitä on muutama putkeen. En pidä lääkkeiden ottamisesta, mutta vielä vähemmän pidän muumiosta joka yrittää saada elämästä kiinni unettomien öiden jälkeen. Lähtökohtaisesti kuitenkin yritän tehdä toimintoja, jotka avittavat nukahtamista.

 • Meillä on viileä sisäilma. Olemme kerrostalossa, mutta lämpötila vastaa sähkölämmitteistä omakotitaloa talvella – patterit kiinni ja varaavalla takalla 18 asteeseen. Ekologinen ratkaisu, mutta myös miellyttävä. Emme kukaan koe tarvetta hillua boksereissa kotona, villasukat ja viileään vuoteeseen pujahtaminen on enemmän meidän juttu. Viileä huoneilma on erinomainen tapa nukkua paremmin.
 • Puhtaat, raikkaat lakanat. Minulla on lapsena todettu pölyallergia ja huomaan heti jos lakanat ovat pesua vailla. Nukun huonosti, jos hengitän tunkkaista pölyä ja täten vaihdamme lakanat parin viikon välein. Ei sen useammin, mutta kolmas viikko olisi jo liikaa.
 • Pidän huolen, ettei puhelin häiritse minua klo 22 jälkeen ja että puhelimen valon väri hiipii keltaiseksi yhdeksältä. Olen jo aikaa sitten poistanut pasianssin ja Woody-palikkapelin, jotta en jumittaisi yöllä niiden kanssa, tappaakseni aikaa. Yritän olla nostamatta puhelinta käteen, jos uni ei tule. Toisinaan en onnistu tässä ja kirjoitan muistiinpanoja, tarkistan asian netistä ja selaan Pinterestiä.
 • Luen kirjoja. Aina en jaksa, mutta juuri silloin yritän pakottaa itseni lukemaan edes sivun, mieluummin kuin nostan puhelimen käteeni. Kirjat toimivat hyvin unilääkkeenä, mutta toisinaan käsissä on niin hyvä opus, ettei sitä tohdi mitenkään laskea käsistään. Täysin aukotonta kirjojen lukeminen ei siis ole.
 • Olen myös toisinaan laittanut korvilleni kuulokkeet ja kuunnellut äänikirjoja. Se saa keskittymisen pois pään ajatuksista, uni tulee ja aamulla huomaa, että on kuunnellut unissaan viisi tuntia äänikirjaa. Olen monesti lähtenyt 47%:sta ja aamulla kirja on ollut kuunneltuna sata prosenttisesti. Heh.
 • Lopetin reilu vuosi sitten kokonaan kofeiinia sisältävän teen juomisen iltakuuden jälkeen ja pakotin itseni nauttimaan rooiboksesta. Se on tuottanut tulosta valtavasti. Olin uskotellut vuosia itselleni, ettei teen kofeiini minua valvota, mutta kun vältin tummaa ja vihreää teetä, väsyin pari tuntia aiemmin.
 • Lämpö unettaa ja joskus yritän tähdätä saunomisen tai kuuman suihkun niin, että voin mennä siitä suoraan vuoteeseen.
 • Mikäli yöllä pyörin yli tunnin, nousen nykyään ylös ja kirjoitan päiväkirjaa. Kun saan pään tyhjäksi, lämpimän kaakaon vatsaani, luen hetken ja uni tulee yleensä heti.

 

Löytyykö sinulta lisää vinkkejä unettomuuteen? Jaa ihmeessä ja nukutaan kaikki jatkossa paremmin. <3

 

10
12.11.2019
SHINE ON  – voimanaisia kera Reese Witherspoon
He palastelevat Reesen kanssa sitä, kuinka epäonnistumisen hyväksyminen myös karistaa etenkin naisten tarvetta olla...
20.11.2019
RAKSA – rakennuttajat loistaa
Meidän yhteistyö talon kanssa onkin tällä hetkellä huipussaan. Kai handlaa rakennusteknisiä osioita ja meikä...

Kommentit

 • Taija
  REPLY

  Itse en ole kauheasti kärsinyt unettomuudesta, mutta olen huomannut, että silloin, kun ei nukuta, olen joko juonut iltapäivällä kahvia, nukkunut aamulla pitkään, nukkunut kunnon päiväunet tai minulla on ollut stressiä. Siksi en juo kofeiinipitoisia juomia klo 15 jälkeen (kannattaa myös kokeilla olla ilman kofeiinia kokonaan), en nuku aamulla pitkään ja vältän päiväunia ja stressiä(!). Sinun listaan lisäisin, että sänkyyn ei kannata jäädä pyörimään tai ylipäätään tekemään mitään muuta kuin nukkumista (tai sitä toista luonnollista juttua), jotta keho oppii ”nyt nukutaan” -viestin sänkyyn mennessä (olen tämän joskus jostain kuullut). Minua auttaa nukahtamaan myös lämmitettävä kauratyyny otsalla. Sweet dreams ;)

  14.11.2019
 • Yonna
  REPLY

  Painiskelin pitkään unettomuuden kanssa ku oli hiukkasen paljon meneillään elämässä. Hankin sit jossain vaiheessa 7 kiloisen painopeiton ja en usko että ikinä olen nukkunut yhtä hyvin kun sen alla. Ja mikä parasta, verenpaine laskenu sen verran että mietitään voisinko lopettaa verenpaine lääkityksen. Ja EI puhelinta 2 tuntia ennen nukkumista.

  14.11.2019
 • Riitta Korpela
  REPLY

  Moikka moi Kaisu,Satuin tässä katselee koneelta kaikenlasita ja katsoin sunkin sivuja.Mulla tämä niin kutsuttu unettomuus esiintyy sillai että nukkumaan n klo 01.00 maisemissa,herään n hiukka yli viiden aamulla,juon teetä ja pari ruisleipää petailen yms sellaista pientä hommaa kotona ennen duuniin lähtöä.Duunipäivän jälkeen juoksulenkki ehkä 12 km tai vähemmän tai jopa enemmän.Kaikenlaista hima juttuja tai muuta koko illan.

  Taas sama toistuu muutamana yönä .Nukun todella puhtaassa sänkyssä sä tunnet minut minkälainen olen niin tiedät kyllä. On kotimaiset pellavalakanat jotka ovat viileät ,villa ja peitteen painopeitto ja ikkuna auki.Kolme-neljä yötä kun näin menee niin seuraavat kaksi jo nukkuukin hyvin tai siis herää mutta nukahtaa. ONNEKSI!Kaikki voi olla geeneistä kiinni koska Isäni oli juuri tälläinen samoin Hänen Äitinsä Lempi Alexsandra keitti yöllä jopa kahvia.

  Kateellisena kuuntelen kun Seppo vieressä nukkuu.En jää sänkyyn enään pyörimään ,koska se on kaikista kamalinta ainakin minulle.Ei tuota tulosta.
  Uutena juttuna on että lähden juoksu lenkille joka onkin ollut antoisaa näin sumuisina aamuina,suosittelen liikuntaa sekä raitista ilmaa.

  EHDOTTOMASTI EI SINISTÄ VALOA EIKÄ MITÄÄN KONEITA MAKKARIIN IKINÄ!!!!!!SIELLÄ PITÄÄ OLLA RAUHALLISTA.
  Joogakin voisi sua auttaa rentoutumaan.

  Hyvää yötä näe kauniita unia.

  15.11.2019

Kommentoi!

Your email address will not be published. Required fields are marked *